Dünyadaki en yaygın olan 5 şaraplık üzüm..
DÜNYADAKİ EN YAYGIN ÜZÜMLER VE ÖZELLİKLERİ
Dünyanın en yaygın üzüm türü İspanya’da yetişen Airén’dir. Bu
beyaz üzümü, en popüler kırmızı üzümlerden Cabernet Sauvignon takip eder. En az
onun kadar bilinen bir diğer Fransız üzümü Merlot’dur. Merlot’yu bir İspanyol
kırmızı üzümü olan ve düşük verimle doğru şartlarda enfes şaraplar verebilen
Grenache takip eder. Beyazların soylu kraliçesi Chardonnay dünyanın en çok
ekilen beşinci üzüm cinsidir ve ardından giderek yaygınlaşan Shiraz (Syrah)
gelir.
Dünyada en çok tanınan 5 üzümü tanıyalım.
Dünyada en çok tanınan 5 üzümü tanıyalım.
Chardonnay üzümünün genel özellikleri nedir?
Beyaz üzümlerin kraliçesi Chardonnay, asil üzümlerden biridir. Meyvesinin
narinliği, meşe ve mayadan gelen aromaların yanısıra, yetiştiği toprak
özellikleriyle birlikte, hafif ‘mineralli’ farklılıklar içerir.
Chardonnay sıradışı bir
beyaz üzüm türüdür. Çünkü hem soğuk (Chablis), hem de sıcak bölgelerde
(California’daki Central Vadisi) çekici şaraplar yapabilir. Ancak, taşıdığı
meyve aromaları, yetiştiği bölgeye göre oldukça çeşitlilik gösterir.
Chablis gibi soğuk bölgelerde, yeşil meyve (elma, armut) ile narenciye aromaları ve bazen sebzemsi tatlar (salatalık) içerebilir. Burgundy’nin çoğu yeri ve bazı Yeni Dünya bölgeleri gibi ılıman yerlerde, şaraplar narenciye ve kavun ile çekirdekli meyve (şeftali) aromalarına sahip olabilir.
Chablis gibi soğuk bölgelerde, yeşil meyve (elma, armut) ile narenciye aromaları ve bazen sebzemsi tatlar (salatalık) içerebilir. Burgundy’nin çoğu yeri ve bazı Yeni Dünya bölgeleri gibi ılıman yerlerde, şaraplar narenciye ve kavun ile çekirdekli meyve (şeftali) aromalarına sahip olabilir.
Yeni Dünya’nın çoğunluğu gibi sıcak bölgelerde tropik meyve tatları (şeftali, muz, ananas, hatta mango ve incir) daha fazla olabilir. “Şardone diye okunur”
![]() |
Chardonnay |
Sauvignon Blanc üzümünün genel özellikleri nedir?
Sauvignon Blanc oldukça aromalı bir beyaz üzüm türüdür. Şaraplar
çoğunlukla yeşil meyve ve bitkisel (bektaşi üzümü, mürver çiçeği, dolmalık
yeşil biber, kuşkonmaz) aromalar içerir. Genellikle yüksek asitli, orta gövdeli
ve hemen her zaman sek şaraplardır. Sauvignon Blanc, bitkisel aromalar
geliştirmek için soğuk bir iklime ihtiyaç duyar, yine de ılıman bir iklimde de
üretilebilir. Ancak, ılıman bölgelerde üretilen şaraplar, kaliteli ve soğuk
bölgelerdeki şarapların yoğun ve sert, bitkisel karakterini taşımaz.
Monosepaj Sauvignon’ların
çoğu meşe aromaları içermez, çünkü kullanılan stilde baskın karakter taze meyve
aromalarıdır. Meşede olgunlaştırılan örnekler genelde ılıman bölgelerden gelir,
tütsü ve baharat (vanilya, meyankökü) aromaları içerir. Birçok monosepaj
Sauvignon şişede olgunlaştırılmaz, çünkü tazeliklerini kaybederek, hızla
bayatlarlar.
Yüksek asitli Sauvignon Blanc, özellikle Sauternes gibi tatlı
şaraplar için uygundur (bkz. Sauternes). Üst kalite Bordeaux beyaz şaraplarının
çoğu, genelde Sémillon daha fazla olmak üzere Sémillon ve Sauvignon Blanc
kupajından oluşur. Sauvignon tek başına olgunlaştırılmaya elverişli olmayan,
meyveli bir şaraptır.
Sémillon eklemek, meyve özelliklerini korumaya ve şişede daha
zengin bir şarabın gelişmesine yardımcı olur ,gövde kazandırır. Sauvignon Blanc
üzümünden üretilen şarapların en çok tercih edilenleri arasında Yeni
Zelanda’nın Sauvignon Blanc’ı, Fransa’nın Sancarre ve Pouilly Fumé şarapları
yer almaktadır. “Sovinyon Blan” diye okunur.
Riesling, üzümlerin yetiştiği yerden ve üretildiği stilden (sek,
orta, tatlı) bağımsız olan, belirgin bir meyve karakterine sahiptir. Ancak,
değişik toprak türleri ve olgunlaşma düzeyleri bu türün farklı yönlerini ön
plana çıkarır.
Riesling aromalı bir beyaz
üzüm türüdür. Sauvignon Blanc’da görülen bitkisel özelliklerin aksine meyveli
ve çiçeklidir. Soğuk iklimlerde, eğer üzüm olgunlaştığında (aşırı
olgunlaşmadan) hasat edildiyse, şaraplar yeşil meyve aromalarına (yeşil elma,
üzüm), çiçeksi tatlara ve bazen narenciye (limon, misket limonu) aromalarına
sahiptir. Ilıman bölgelerde, narenciye ,çekirdekli meyve aromaları (şeftali,
kayısı) belirgin hale gelirve bazı şaraplar yoğun misket limonu veya şeftali
kokusu içerebilir.
Bu üzüm türünde şeker yavaş yavaş oluştuğu ve asidite düzeyini
koruduğu için, Riesling geç hasat yapılan, kuru ve güneşli sonbahar koşulları
görülen bölgelere uygundur. Çekirdekli ve tropik meyve aromaları ortaya çıkabilir
(şeftali, kayısı, ananas, mango). Bu geç hasat stilleri sek, orta veya tatlı
olabilir. Riesling, şekeri ve asiditeyi yoğunlaştırarak bu üzüm türünü lezzetli
tatlı şaraplar için ideal kılan asil küfe oldukça duyarlıdır (bkz.Soru Asil
küf). “Rizling” diye okunur.
Cabernet Sauvignon, koyu renkli, yüksek tanenli ve asitli, ve
güçlü aromalara sahip şaraplar yapan bir siyah üzüm türüdür. T
ipik olarak siyah meyve (siyah frenk üzümü(cassis), siyah kiraz)
ve bitkisel (dolmalık biber, nane, sedir) aromalar içerir. Tanenleri yumuşatmak
ve meşe aromaları (tütsü, vanilya, kahve) kazandırmak için genellikle kaliteli
şaraplar meşede olgunlaştırılır.
Cabernet Sauvignon ılıman
veya sıcak iklim sever; soğuk iklimlerde veya soğuk yıllarda olgunlaşamaz.
Olgunlaşmamış Cabernet Sauvignon üzümlerinden yapılan şaraplar hoş olmayan
bitkisel aromalar nedeniyle keskin ve buruk olabilir. Sıcak iklimlerde yapılan
şaraplar daha yumuşak tanenlere, daha fazla siyah kiraz aromalarına ve daha az
bitkisel karaktere sahip, daha dolgun gövdeli şaraplardır.
Yoğun meyve aromaları
,yüksek tanen ve asidite seviyesi nedeniyle, Cabernet Sauvignon güzel
olgunlaşan şaraplar yapmaya uygun bir türdür. Daha kolay içimli bir şarap elde
etmek için çoğunlukla Cabernet Sauvignon’a Merlot eklenir, çünkü Merlot sert
olan şaraba yumuşaklık ve gövde kazandırır. Cabernet Sauvignon da genelde
Merlot’ya tanen, asidite ve meyve aromaları eklemek için kullanılır. Bu kupaj
için klasik bölge Bordeaux’dur, ancak etiketlerinde belirtilmese de az sayıda
Yeni Dünya şarabında da bu kupajı görmek mümkündür. “Kaberne Sovinyon” diye
okunur.
Merlot üzümünün genel özellikleri nedir?
Merlot siyah bir üzüm çeşididir. Cabernet Sauvignon’dan daha hafif
aromalara ,daha az tanen ve asiditeye sahip şaraplar yapar, ancak genelde daha
fazla gövdeye ve alkol düzeyine sahiptir. Üzümlerin olgunluğuna bağlı olarak
ortaya çıkan aromalar iki farklı grup oluşturur.
Yaygın olan uluslararası
stilde, sıcak iklimlerde yetişen üzümlerden veya ılıman iklimlerde yetişen iyi
olgunlaşmış üzümlerden yapılan şaraplar siyah meyve (böğürtlen, siyah erik,
siyah kiraz) özellikleri gösterir, dolgun gövdeli, orta veya düşük asitli,
yüksek alkollü ve orta düzey yumuşak tanenlidir. iyiolgunlaşmış bazı örneklerde
meyveli kek ve çikolata aromaları görülebilir.
Ilıman veya daha soğuk
iklimlerde görülen, daha nadir bir başka stilde ise kırmızı meyve (çilek,
kırmızı böğürtlen, erik) aromaları, bazı bitkisel özellikler (sedir)iledaha
fazla tanen ve asidite görülebilir.
Cabernet Sauvignon gibi, en iyi Merlot şarapları da genelde meşede
olgunlaştırılarak baharat ve meşe aromaları (vanilya, kahve) geliştirir.
Cabernet Sauvignon genelde Merlot’ya tanen, asidite ve meyve aromaları eklemek
için kullanılır. Bu kupaj için klasik bölge Bordeaux’dur, ancak etiketlerinde
belirtilmese dahi az sayıda Yeni Dünya şarabında da bu kupajı görmek mümkündür.
“Merlo” diye okunur.
Şaraplık üzümlerin gövdeleri ve renklerini görebilirsiniz.
Bu şaraplardaki renk ve gövdesini belirleyen en önemli etkenlerden biriside sıcak kesim yada soğuk kesim yapılmasıdır.
Bu şaraplardaki renk ve gövdesini belirleyen en önemli etkenlerden biriside sıcak kesim yada soğuk kesim yapılmasıdır.
Pictures: Winefolly
Yorum yazın...