BOZUK ŞARAPTAN ZİRVEYE
Hazırlayan: Ali KAHRAMAN
Ülkemizde konyak yada kanyak olarak bilinen bu içki aslında
uluslararası alanda brendi olarak bilinir. Bu kelimenin ingilizce yazılışı
brandy dir. Konyak yalnız Fransa'nın Cognac kasabasının çevresindeki arazide
yetistirlen üzümlerden üretilen brendiye verilen ismidir ve başka
ülkelerde yapılan ayni cins içkiye cognac adı verilmesi uluslararası ticaret
kurallarına ve kanunlarına aykırıdır. Brendi kısaca şarabın damıtılmasıyla
elde edilen bir içkidir. Brendi Hollandaca brandewjin sözcüğünden gelir. Manası
da yakılmış/damıtılmış şaraptır. Başka dillere ait
kelimeleri kendi dillerine uydurmada usta olan İngilizler bu kelimeyi
brandy'e çevirmişlerdir. 16. Yüzyılda cognac kasabasına yakın bir liman sehri
olan Rochefort bir ticaret merkezidir.
Cognac toprak ve mikro iklim özelliklerine göre başlıca altı bölgeye ayrılmıştır. Bu bölgeler kalite-önem sırasına göre söyle sıralanır: Grand Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaire. En gözde ki iki bölge Grand Champagne ve Petite Champagne'dir. Her iki bölgenin ürünlerinin karışımıyla üretilen brendilere Fine Champagne denir.
Bu champagne kelimesinin şampanya ile bir ilgisi yoktur. Kireçli topraklı dik araziye Fransızlar bu adı verirler. Bu bölgede binlerce çiftçi bağcılıkla ugraşır. Ancak sadece iki bin kadarı kendi ürettiği üzümlerden brendi yapmaya ruhsatlıdır. Bunlara Bouilleurs de Cru denir. Bunlar dışında kalan üreticiler üzümlerini ya kooperatiflere ya da damıtım ruhsatı olan damıtıcı firmalara satarlar. Bu kişi veya kuruluşlarca damıtılarak elde edilen ham brendilerin büyük bir kısmı "la maison de cognac" olarak adlandırılan, büyük konyak üreticileri tarafından satın alınarak yıllandırılır, harmanlanır ve pazarlanır. Bunlar çok büyük kapasitede üretim yapan ve pazarlayan brendi şirketleridir. Courvoisier, Martell , Hennessy, Remy Martin , Hine önde gelen büyük konyak üreticileridir. Yeni damıtılmış ham brendilerin kanunen en az üç yıl fıçılarda dinlendirilmesi yeterli olsa da genelde en az 4-5 yıl meşe fıçılarda bekletilirler. Bu standart brendiler için söz konusudur. Daha kaliteliler çok daha uzun yıllar dinlendirilir. Konyak üretimi diğer Fransız içkilerinde de olduğu gibi basından sonuna kadar sıkı bir şekilde denetim altındadır. Konyak bakırdan yapılan klasik imbiklerle iki kez çekilir. İşin en önemli kısımlarından biri de harmanlamadır. Bu işte eksperlerin rolü çok büyüktür. Konyak üretimi küçük işletmelerde babadan oğula geçen ve bu şekilde devam eden bir sanattır. Her firmanın çeşitli kalite ve stilde birkaç tür ürünü vardır. Damıtılıp dinlendirilen brendi belirli bölgelerden temin edilerek harmanlanır. Bir konyak markasının harmanında belki de 60-70 değişik brendi kullanılır. Harmanlama neticesinde bir süre de böyle bekletilir. Bunun amacı çeşitli bölgelerden gelen farklı kalitedeki brendilerin birbirleriyle kaynaşmasıdır. Daha sonra saf su ilavesiyle istenilen alkol derecesine düşürülerek şişelenip pazarlanır. Yukarıda bahsettiğimiz altı bölgenin kendilerine has özellikler taşıyan brendileri fiyat bakımından ve daha çabuk olgunlaşması bakımından farklılıklar gösterir ve her firmanın kendisine özgü bir formülü vardır. Ünlü firmalar Grand Champagne ve Petite Champagne bölgelerinin dışındaki diğer bölgelerin ürününü pek kullanmazlar. Bütün alkollerde olduğu gibi brendi de damıtıldığında beyazdır. Rengi içinde dinlendiği meşe fıçılardan alırlar. Bu yıllandırmalar bazı konyak stillerinde 20-30 hatta 40 yıla kadar varabilir. Brendilerde renk sürekliliği çoğu kez karamel ilavesiyle sağlanır. Ama bu uzun yıllar dinlendirilmiş kaliteli konyaklar için söz konusu değildir.
Başlıca konyak stillerini aşağıdaki şekilde
sıralayabiliriz;
VS-Very Special: Konyak firmalarının standart kalitedeki
mallarıdır. Kanunen en az üç yıl dinlendirilmesi gerekir, ama aslında 4-5
yıldan az dinlendirilmez
VSOP- Very Superior Old Pale: En az 4,5 yıl kanuni
dinlendirme şartı vardır. Ama aslında daha uzun yıllar dinlendirilmiştir
VO-Very Old: Bu stil de yukarıdaki VSOP den daha az yıllandırılmış değildir.
VVSOP-Very Very Old Superior Old Pale: Kanunen en az 5,5 yıl dinlendirilir.
Napoleon: En az 6,5 yıl dinlendirme şartı vardır.
X O- Extra Old veya XXO: Yukarıdaki brendi stillerinden çok daha uzun yıllar dinlendirilmiş brendilerdir. Bu brendilerin ortalama dinlendirilme süresi 20 yıldır.
Ülkemizde konyak yada
kanyak olarak bilinene bu içki aslinda uluslararasi alanda brandi olarak
bilinir. Bu kelimenin ingilizce yazilisi brandy dir.
Konyak yanliz Fransanin Cognac kasabasinin çevresindeki arazide
yetistirlen üzümden üretilen brandyie verilen addir bu yerin disinda ve
baska ülkelerde yapilan ayni cins içkiye cognac adi verilmez.
Uluslararasi ticaret kurallarina ve kanunlarina aykiri düser. Brandi
kisaca sarabin damitilmasiyla elde edilen bir içkidir. Brandi Hollandaca
brandewjin sözcügünden gelir. Manasi da yakilmis sarap demektir. Yani
damitilmis sarap oluyor. Baska lisanlara ait kelimeleri kendi dillerine
uydurmada çok usta olan ingilizler bu kelimeyi brandy çevirmislerdir.
16. yüzyilda cognac kasabasina yakin bir liman sehri olan Rochefort bir
ticaret merkezidir. Ingiliz. Hollandali ve Norveçli tüccarlar sik sik
buraya mal getirir ve karsiliginda da sarap tuz bugday gib mahsüller
aslirlar. Hafif ve asitli olan bu bölgenin sarabi yolculuga
dayaniksizdir. Gidecege yere varmadan bozulurlar. Bunu önlemek için akla
sarabi damitarak konsentre alkol olarak götürmek gelir. Bu tarihten
itibaren islem yerleserek dünyanin her tarfina yayilir. Simdiyse sarap
yapilan her yerde brandi de yapilmaktadir. Brandi yanliz üzümden imal
edilen iskiye denir. Diger meyvelerden yapilan iskilere teknik olarak
brandi dense de pek bu isimle anilmazlar. Genelikle yapildisi meyvelerin
adini alirlar veya baska adlar tasirlar
Dünyada en çok bilinen ve hemen hemen bu cinsa içki pazarini tekelinde
tutan brandi. Cognac tir. Yani bu adi gesen Fransiz kasabasinin
sinirlari içerisinde üretilen brandidir.
Her yerde örnek olarak kabul edilen bir brandi olmasi dolayisiyla
konyaga kisaca bir göz atalim.
Cognac Fransanin batisinda küçük bir kasabadir. Bu kasbayi öevreleyen
baglarda yetistirilen üzümden yapilan sarabin damitilmasiyla yapilan
konyak. Fransiz Hükümeti tarafindan kanunlarla korunmustur. Bu bölgede
imal edilen brandiye tek kelimeyle cognac denir. Bölge toprak ve mikro
iklim özelliklerine göre baslica alti bölgeye ayrilmistir. Bu bölgeler
kalite-önem sirasina göre söyle siralanir Grand Champagne Petite
Champagne Borderies Fins Bois. Bons Bois. Bois Ordinaire. En gözde ki
iki bölge Grand Champagne ve Petite Champagne dir. Her iki bilgenin
irinlerinin karisimiyla üretilen brandilere Fine Champagne denir. Bu
champagne kelimesinin sampanya ile bir ilgisi yoktur. Kireçli toprakli
diz araziye Fransizlar bu adi takarlar.
Bu bölgede binlerce çiftçi bagcilikla ugrasir. Ancak iki bin kadari
kendi ürettigi üzümden brandi yapmaya ruhsatlidir. Bunlara Bouilleurs de
cru denilir. Bunlar disinda kalan üreticiler üzümünü ya kooperatiflere
satarlar yada damitimina ruhsati olan damitici firmalara. Bu kisi veya
kuruluslarca damitilarak elde edilen ham brandilerin büyük bir kismi
konyak tüccarlari olan büyük firmalarca la maison de cognac satin
alinarak yillandirilir harmanlanir ve pazarlanir. Yüzlerce konyak
firmasinin kontrolgndedir. Bunlar çok büyük kapasitede üretim yapan daha
dogrusu pazarlayan brandi sirketleridir. Courvoisier kurvazye Martell
martel Hennessy henisi Remy Martin remi marten Hine hayn önde gelen
böyök konyak sirketleridir.
Yeni damitilan ham brandiler kanune en az üç yil fiçilarda
dinlendirilir. Fakat üç yil kanuni nir zaruret olmakla birlikte 4-5
yildan az dinlendirilmezler. Bu standart brandiler için söz konusudur.
Daha kaliteili çok daha uzun yillar dinlendirilir. Konyak üretimi diger
Fransiz içkilerinde de oldugu gibi basindan sonuna kadar siki bir
sekilde denetim altindadir.
Konyak bakirdan yapilan klasik imbiklerle iki kez çekilir. Isin en
önemli kisimlarindan biri de harmanlamadir. Bu iste eksperlerin rolü çok
büyüktür. Konyak üretimi küçük isletmelerde babadan ogula geçen ve bu
sekilde devam eden bir sanattir.
Her firmanin çesitli kalite ve stilde birkaç tür ürüng vardir.
Damitilipg dinlendirilen brandi belirli bölgelerden temin edilerek
harmanlanir. Bir konyak markasinin harmaninda belki de 60-70 degisik
brandi kullanilir. Harmanlama neticesinde bir süre de böyle bekletilir.
Bundan gaye çesitli bölgelerden gelen farkli kalitedeki randilerin
birbirleriyle kaynasmasidir. Daha sonra istenilen alkol derecesine saf
su ilavesiyle düsürülerek siselenip pazarlanir.
Yukarida bahsettigimiz alti bölgenin kendilerine has özellikler tasiyan
brandileri fiyat bakimindan ve daha çabuk olgunlasmasi bakimindan
farkliliklar göstedigi her firmanin kendsine özgü bir formülü vardir.
Ünlü firmalar Grand Champagne ve Petite Champagne bölgelerinin disinda
ki diger bölgelerin ürününü pek kullanmazlar. Bütün alokollerde oldugu
gibi brandi de damitildiginda beyazdir elbet. Rengini içinde
dinlerildigi mese fiçilardan alirlar. Bu yillandirmalar bazi konyak
stillerinde 20-30 hafta 40 yila kadar varir. Brandiler renk
sürekliliginin çok kez karamel ilevesiyle saglanir. Ama bu uzun yillar
dinlendirilmis kaliteli konyaklar için söz konusu degildir.
Konyak Stilleri
Baslica konyak stillerini su asagida ki sekilde siralayabiliriz
VS-Very Special
Konyak firmalarinin standart kalitedeki mallaridir. Kanunen en az üç yil
dinlendirilmesi gerekir, ama aslinda 4-5 yildan az dinlendirilmez
VSOP- Very Superior Old Pale
En az 4,5 yil kanuni dinlendirme sarti vardir. Ama aslinda daha uzun
yillar dinlendirilmistir
VO-Very Old
Bu stilde yukaridaki VSOPdan daha az yillandirilmis degildir.
VVSOP-Very Very Old Superior Old Pale
Kanunen en az 5,5 yil dinlendirilir.
Napoleon
En az 6,5 yil dinlendirme sarti vardir.
X O- Extra Old veya XXO
Yukaridaki brandi stillerinden çok daha uzun yillar dinlendirilmis bir
brandi stilidir. Bu brandilerin ortalama dinlendirilme süresi 20 yil
civarindandir.
Kaynak: http://www.estanbul.com/brendi-tarihcesi-194013.html#.WLkuEfLdX9I
Kaynak: http://www.estanbul.com/brendi-tarihcesi-194013.html#.WLkuEfLdX9I
Ülkemizde konyak yada
kanyak olarak bilinene bu içki aslinda uluslararasi alanda brandi olarak
bilinir. Bu kelimenin ingilizce yazilisi brandy dir.
Konyak yanliz Fransanin Cognac kasabasinin çevresindeki arazide
yetistirlen üzümden üretilen brandyie verilen addir bu yerin disinda ve
baska ülkelerde yapilan ayni cins içkiye cognac adi verilmez.
Uluslararasi ticaret kurallarina ve kanunlarina aykiri düser. Brandi
kisaca sarabin damitilmasiyla elde edilen bir içkidir. Brandi Hollandaca
brandewjin sözcügünden gelir. Manasi da yakilmis sarap demektir. Yani
damitilmis sarap oluyor. Baska lisanlara ait kelimeleri kendi dillerine
uydurmada çok usta olan ingilizler bu kelimeyi brandy çevirmislerdir.
16. yüzyilda cognac kasabasina yakin bir liman sehri olan Rochefort bir
ticaret merkezidir. Ingiliz. Hollandali ve Norveçli tüccarlar sik sik
buraya mal getirir ve karsiliginda da sarap tuz bugday gib mahsüller
aslirlar. Hafif ve asitli olan bu bölgenin sarabi yolculuga
dayaniksizdir. Gidecege yere varmadan bozulurlar. Bunu önlemek için akla
sarabi damitarak konsentre alkol olarak götürmek gelir. Bu tarihten
itibaren islem yerleserek dünyanin her tarfina yayilir. Simdiyse sarap
yapilan her yerde brandi de yapilmaktadir. Brandi yanliz üzümden imal
edilen iskiye denir. Diger meyvelerden yapilan iskilere teknik olarak
brandi dense de pek bu isimle anilmazlar. Genelikle yapildisi meyvelerin
adini alirlar veya baska adlar tasirlar
Dünyada en çok bilinen ve hemen hemen bu cinsa içki pazarini tekelinde
tutan brandi. Cognac tir. Yani bu adi gesen Fransiz kasabasinin
sinirlari içerisinde üretilen brandidir.
Her yerde örnek olarak kabul edilen bir brandi olmasi dolayisiyla
konyaga kisaca bir göz atalim.
Cognac Fransanin batisinda küçük bir kasabadir. Bu kasbayi öevreleyen
baglarda yetistirilen üzümden yapilan sarabin damitilmasiyla yapilan
konyak. Fransiz Hükümeti tarafindan kanunlarla korunmustur. Bu bölgede
imal edilen brandiye tek kelimeyle cognac denir. Bölge toprak ve mikro
iklim özelliklerine göre baslica alti bölgeye ayrilmistir. Bu bölgeler
kalite-önem sirasina göre söyle siralanir Grand Champagne Petite
Champagne Borderies Fins Bois. Bons Bois. Bois Ordinaire. En gözde ki
iki bölge Grand Champagne ve Petite Champagne dir. Her iki bilgenin
irinlerinin karisimiyla üretilen brandilere Fine Champagne denir. Bu
champagne kelimesinin sampanya ile bir ilgisi yoktur. Kireçli toprakli
diz araziye Fransizlar bu adi takarlar.
Bu bölgede binlerce çiftçi bagcilikla ugrasir. Ancak iki bin kadari
kendi ürettigi üzümden brandi yapmaya ruhsatlidir. Bunlara Bouilleurs de
cru denilir. Bunlar disinda kalan üreticiler üzümünü ya kooperatiflere
satarlar yada damitimina ruhsati olan damitici firmalara. Bu kisi veya
kuruluslarca damitilarak elde edilen ham brandilerin büyük bir kismi
konyak tüccarlari olan büyük firmalarca la maison de cognac satin
alinarak yillandirilir harmanlanir ve pazarlanir. Yüzlerce konyak
firmasinin kontrolgndedir. Bunlar çok büyük kapasitede üretim yapan daha
dogrusu pazarlayan brandi sirketleridir. Courvoisier kurvazye Martell
martel Hennessy henisi Remy Martin remi marten Hine hayn önde gelen
böyök konyak sirketleridir.
Yeni damitilan ham brandiler kanune en az üç yil fiçilarda
dinlendirilir. Fakat üç yil kanuni nir zaruret olmakla birlikte 4-5
yildan az dinlendirilmezler. Bu standart brandiler için söz konusudur.
Daha kaliteili çok daha uzun yillar dinlendirilir. Konyak üretimi diger
Fransiz içkilerinde de oldugu gibi basindan sonuna kadar siki bir
sekilde denetim altindadir.
Konyak bakirdan yapilan klasik imbiklerle iki kez çekilir. Isin en
önemli kisimlarindan biri de harmanlamadir. Bu iste eksperlerin rolü çok
büyüktür. Konyak üretimi küçük isletmelerde babadan ogula geçen ve bu
sekilde devam eden bir sanattir.
Her firmanin çesitli kalite ve stilde birkaç tür ürüng vardir.
Damitilipg dinlendirilen brandi belirli bölgelerden temin edilerek
harmanlanir. Bir konyak markasinin harmaninda belki de 60-70 degisik
brandi kullanilir. Harmanlama neticesinde bir süre de böyle bekletilir.
Bundan gaye çesitli bölgelerden gelen farkli kalitedeki randilerin
birbirleriyle kaynasmasidir. Daha sonra istenilen alkol derecesine saf
su ilavesiyle düsürülerek siselenip pazarlanir.
Yukarida bahsettigimiz alti bölgenin kendilerine has özellikler tasiyan
brandileri fiyat bakimindan ve daha çabuk olgunlasmasi bakimindan
farkliliklar göstedigi her firmanin kendsine özgü bir formülü vardir.
Ünlü firmalar Grand Champagne ve Petite Champagne bölgelerinin disinda
ki diger bölgelerin ürününü pek kullanmazlar. Bütün alokollerde oldugu
gibi brandi de damitildiginda beyazdir elbet. Rengini içinde
dinlerildigi mese fiçilardan alirlar. Bu yillandirmalar bazi konyak
stillerinde 20-30 hafta 40 yila kadar varir. Brandiler renk
sürekliliginin çok kez karamel ilevesiyle saglanir. Ama bu uzun yillar
dinlendirilmis kaliteli konyaklar için söz konusu degildir.
Konyak Stilleri
Baslica konyak stillerini su asagida ki sekilde siralayabiliriz
VS-Very Special
Konyak firmalarinin standart kalitedeki mallaridir. Kanunen en az üç yil
dinlendirilmesi gerekir, ama aslinda 4-5 yildan az dinlendirilmez
VSOP- Very Superior Old Pale
En az 4,5 yil kanuni dinlendirme sarti vardir. Ama aslinda daha uzun
yillar dinlendirilmistir
VO-Very Old
Bu stilde yukaridaki VSOPdan daha az yillandirilmis degildir.
VVSOP-Very Very Old Superior Old Pale
Kanunen en az 5,5 yil dinlendirilir.
Napoleon
En az 6,5 yil dinlendirme sarti vardir.
X O- Extra Old veya XXO
Yukaridaki brandi stillerinden çok daha uzun yillar dinlendirilmis bir
brandi stilidir. Bu brandilerin ortalama dinlendirilme süresi 20 yil
civarindandir.
Kaynak: http://www.estanbul.com/brendi-tarihcesi-194013.html#.WLkuEfLdX9I
Kaynak: http://www.estanbul.com/brendi-tarihcesi-194013.html#.WLkuEfLdX9I
Yorum yazın...