.

.

EVDE AHTAPOT MU PİŞİRDİN? HADİ CANIM!!!!



Kabuklu deniz ürünleri ve kalamar, ahtapot gibi deniz canlılarını genelde dışarıda restoranlarda tüketmeyi tercih ediyoruz. Nedense çoğunlukla bu ürünlerin evde hazırlanmasının çok zor olduğu düşünülür ve evde pişirmekten uzak durulur. Sadece 1 saat içinde bir iki basit malzeme ile değme balık restoranına taş çıkaracak lokum gibi ahtapot nasıl hazırlanır öğrenmek istermisiniz? Buyrun.....



FIRINDA AHTAPOT

Malzemeler
-         
       Ahtapot ( Temizlenmiş bütün)

-          4 Diş Sarımsak
-          1 Beyaz Soğan
-          2 Defne yaprağı
-          1 çay bardağı bulabildiğiniz en ucuz beyaz şarap
-          1 Limon
-          Tane karabiber
-          Tereyağı
-          Yarım çay bardağı zeytinyağı
-          Taze kekik (bulamazsanız kuru kekikte olur)
-          Tuz



HAZIRLANIŞI

Bizim gibi ahtapotu evinize iki dakika uzaklıktaki plajdan tutan şanslı azınlıktan değilseniz güvendiğiniz bir balıkçıdan ahtapotu taze olarak almanızı tavsiye ederiz. Taze olduğunu anlamak için ahtapotu koklamanız, bacaklarını kontrol edip çok yumuşamadığından emin olmanız gerekir. Eğer bayat ise zaten eve girip paketi açtığınızda gelen kokudan sonra o ahtapotu yiyebileceğinizi pek düşünmüyorum. Eğer ahtapotu kendiniz tuttuysanız daha yumuşak olması için bir gün derin dondurucuda dondurduktan ve çözdürdükten sonra pişirmenizi tavsiye ederim.Genelde balıkçılar hazır haşlanmış ahtapot satıyor fakat eğer kendiniz haşlar ve pişirirseniz kıvamı ve lezzeti çok daha iyi olacaktır. Neyse hazırlanışa geçelim;

Büyük bir tencere içerisine ikiye kesilmiş bir beyaz soğanı, iki diş bütün sarımsağı, defne yaprağını, yarım limonu, tane karabiberi ve göz kararı tuzu atalım. Tencereyi yarısını geçecek şekilde su ile dolduralım ve yüksek ateşe koyalım. Kaynamaya başlayınca ahtapotumuzu kaynayan suyun içine dikkatlice yerleştirelim. İki dakika sonra beyaz şarabı ekleyip ocağın altını kısalım ve yaklaşık 45 dakika kaynatalım. Ahtapotun yeterince haşlandığını bacaklarına bir bıçak sokarak anlayabiliriz. Eğer bıçağın ucu kolay giriyorsa yeterince haşlanmıştır ve ateşten alabiliriz.

Ahtapot oda sıcaklığına geldiğinde bacaklarını keserek ayıralım. Diğer bir kabın içinde zeytinyağı, yarım limon suyu, tuz, tane karabiber, kekik ve ince dilimlenmiş iki diş sarımsağı  karıştıralım.  Ahtapot bacaklarını kabın içine atıp iyice sosa bulayalım. Daha önce hazırladığımız toprak bir güveç kabının içine soslanmış ahtapotları yerleştirelim ve kapta kalan tüm sosu üzerine dökelim. Fırına vermeden önce küçük parçalar halinde tereyağını kabın her bölgesine eşit olarak koyalım ve daha önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına atalım. Yaklaşık 20 dk pişirdikten sonra çıkaralım ve fotoğraflarını çekip dosta düşmana nispet olsun diye ne kadar sosyal medya sitesi varsa yükleyelim ve likelarımızı, “vaay kanka döktürmüşsün”, “hadi be evde mi yaptın?”, “ yok ya kesin dışardan almışsındır”, “bize hiç yapmıyosun ama”  gibi yorumları okurken, aromatik bir beyaz şarap eşliğinde mideye indirelim.


No comments

Powered by Blogger.