EVDE AHTAPOT MU PİŞİRDİN? HADİ CANIM!!!!
Kabuklu deniz ürünleri ve kalamar, ahtapot gibi deniz
canlılarını genelde dışarıda restoranlarda tüketmeyi tercih ediyoruz. Nedense
çoğunlukla bu ürünlerin evde hazırlanmasının çok zor olduğu düşünülür ve evde
pişirmekten uzak durulur. Sadece 1 saat içinde bir iki basit malzeme ile değme
balık restoranına taş çıkaracak lokum gibi ahtapot nasıl hazırlanır öğrenmek
istermisiniz? Buyrun.....
FIRINDA AHTAPOT
Malzemeler
-
Ahtapot ( Temizlenmiş bütün)
-
4 Diş Sarımsak
-
1 Beyaz Soğan
-
2 Defne yaprağı
-
1 çay bardağı bulabildiğiniz en ucuz beyaz şarap
-
1 Limon
-
Tane karabiber
-
Tereyağı
-
Yarım çay bardağı zeytinyağı
-
Taze kekik (bulamazsanız kuru kekikte olur)
-
Tuz
HAZIRLANIŞI
Bizim gibi ahtapotu evinize iki dakika uzaklıktaki plajdan
tutan şanslı azınlıktan değilseniz güvendiğiniz bir balıkçıdan ahtapotu taze
olarak almanızı tavsiye ederiz. Taze olduğunu anlamak için ahtapotu koklamanız,
bacaklarını kontrol edip çok yumuşamadığından emin olmanız gerekir. Eğer bayat
ise zaten eve girip paketi açtığınızda gelen kokudan sonra o ahtapotu
yiyebileceğinizi pek düşünmüyorum. Eğer ahtapotu kendiniz tuttuysanız daha
yumuşak olması için bir gün derin dondurucuda dondurduktan ve çözdürdükten
sonra pişirmenizi tavsiye ederim.Genelde balıkçılar hazır haşlanmış ahtapot
satıyor fakat eğer kendiniz haşlar ve pişirirseniz kıvamı ve lezzeti çok daha
iyi olacaktır. Neyse hazırlanışa geçelim;
Büyük bir tencere içerisine ikiye kesilmiş bir beyaz soğanı,
iki diş bütün sarımsağı, defne yaprağını, yarım limonu, tane karabiberi ve göz
kararı tuzu atalım. Tencereyi yarısını geçecek şekilde su ile dolduralım ve yüksek
ateşe koyalım. Kaynamaya başlayınca ahtapotumuzu kaynayan suyun içine
dikkatlice yerleştirelim. İki dakika sonra beyaz şarabı ekleyip ocağın altını
kısalım ve yaklaşık 45 dakika kaynatalım. Ahtapotun yeterince haşlandığını
bacaklarına bir bıçak sokarak anlayabiliriz. Eğer bıçağın ucu kolay giriyorsa
yeterince haşlanmıştır ve ateşten alabiliriz.
Ahtapot oda sıcaklığına geldiğinde bacaklarını keserek
ayıralım. Diğer bir kabın içinde zeytinyağı, yarım limon suyu, tuz, tane
karabiber, kekik ve ince dilimlenmiş iki diş sarımsağı karıştıralım. Ahtapot bacaklarını kabın içine atıp iyice sosa
bulayalım. Daha önce hazırladığımız toprak bir güveç kabının içine soslanmış
ahtapotları yerleştirelim ve kapta kalan tüm sosu üzerine dökelim. Fırına
vermeden önce küçük parçalar halinde tereyağını kabın her bölgesine eşit olarak
koyalım ve daha önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına atalım. Yaklaşık 20 dk
pişirdikten sonra çıkaralım ve fotoğraflarını çekip dosta düşmana nispet olsun
diye ne kadar sosyal medya sitesi varsa yükleyelim ve likelarımızı, “vaay kanka
döktürmüşsün”, “hadi be evde mi yaptın?”, “ yok ya kesin dışardan almışsındır”,
“bize hiç yapmıyosun ama” gibi yorumları
okurken, aromatik bir beyaz şarap eşliğinde mideye indirelim.
Yorum yazın...